למידת החקר היא דרך למידה משמעותית, המתאימה למציאות המאה ה-21. זוהי דרך למידה המקדמת הבנה, דרך למידה שבה למורה תפקיד חשוב, אך שונה ממקומו המסורתי; דרך למידה הדורשת פיתוח של נטיות והרגלי חשיבה כמו: סקרנות, דיוק, שאילת שאלות, המעבירה את האחריות ללמידה במידה רבה לתלמיד ונותנת מקום ליוזמה ולהתמודדות עם אתגרים הן מצד התלמיד והן מצד המורה.
למידת חקר
מרכיבי תהליך החקר
כחלק מהפעילות לעידוד וחיזוק החינוך המדעי-טכנולוגי, הוקם היריד לעבודות חקר מדעי בבתי הספר. היריד נותן במה לתלמידים ולתלמידות חוקרים המתנסים בלמידה בדרך החקר המדעי בכיתות ו' ובכיתות ט', ומאפשרים להם להציג את תוצרי הלמידה - עבודות חקר מדעי ופתרון בעיות.
ביריד המדע והטכנולוגיה תשע"ג אשר התקיים במסגרת שבוע החינוך בירושלים,
השתתפו כ-50 בתי ספר יסודיים ו-35 חט"ב בעיר אשר הציגו עבודות חקר שנבחרו לייצג את בתי הספר בקרב תלמידי כיתות ו' וכיתות ט' - כל בית ספר יוצג על ידי עבודה אחת.
לפניכם סרטון המציג חלק מעבודות החקר שהוצגו ביריד 2013.
כדי למקד את החקירה, לבצעה ולסכם את הגילוי והלמידה, תהליך החקר כולל כמה מרכיבים הכרחיים. עם זאת, מרכיבים מסוימים משותפים לתהליכי חקר בכל תחומי הדעת ובנושאים שונים, ואילו מרכיבים אחרים הם ייחודיים לחקר בתחום דעת מוגדר אחד בלבד.
המרכיבים הבסיסיים הם:
-
הכרת הרקע ובחירת נושא
-
שאילת שאלת חקר
-
העלאת השערות
-
המחקר
-
עיבוד ממצאים
-
הסקת מסקנות
-
הצגת התוצר
אנו משתמשים במונח מרכיבים ולא במונח "שלבים" מכיוון שהמילה "שלבים" מרמזת על סדר קבוע והכרחי. אך תהליך החקר אינו תהליך לינארי ולא פעם קורה שאנו חוזרים למרכיבים מסוימים, מדלגים על מרכיב כלשהו ואולי מגיעים אליו בשלב מאוחר יותר (או בכלל לא). ישנם גם מרכיבים שתלויים תלות חזקה בנעשה קודם ואינם יכולים להתקיים אם לא בוצע מרכיב קודם.
שלבים בעבודת חקר מדעי לכיתות ו' - תשע"ו . המורה : שולמית ברג